Procurorii de la Parchetul Judecătoriei Sectorului 4 din Capitală au anunțat marți deschiderea unui dosar penal pentru zădărnicirea combaterii bolilor și abuz în serviciu după ce mai multe cadre medicale de la Spitalul de Urgență Sfântul Ioan din Capitală au depus plângeri împotriva conducerii.
UPDATE: Contactat telefonic, directorul medical al Spitalului, Bogdan Geavlete, a declarat în exclusivitate: „Nu e momentul de politicianisme și revanșardisme. E o situație critică în care e țara noastră. Toti românii contează pe medici și lucrătorii în sistemul sanitar. Aveți timp să ne băgați în pușcărie după ce se termină criza. Nu plecăm nicăieri, suntem aici pentru binele poporului nostru. Există două tipuri de medici 1. Majoritatea covârșitoare , la lucru, pe baricade 24 din 24h fără ezitare, așa cum am jurat. 2. Câțiva laşi , fără caracter care se folosesc de criză pentru a face denunțuri false, nefondate. Sunt criminali care subminează efortul celor mulți. Familia mea e o familie de doctori, mamă, tată, nevastă, cumnată, toți suntem doctori la datorie. Nu am plecat niciunde și nu vom pleca. Ne facem datoria față de popor. Restul să fie judecat de Dumnezeu”.
ȘTIREA INIȚIALĂ
Medicii susțin că în perioada crizei de coronavirus nu s-au luat măsurile necesare pentru a proteja cadrele medicale.
”Comunicat de presă – Parchetul de pe lângă Judectoria Sector 4 – Constituire dosar – Zădărnicirea combaterii bolilor și abuz în serviciu
Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 4 Bucureşti aduce la cunoştinţa opiniei publice următorul comunicat:
Pe rolul Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 4 Bucureşti a fost înregistrat la data de 23.03.2020 dosarul penal nr. 2297/P/2020, în care se efectuează cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de zădărnicirea combaterii bolilor prev. de art. 352 C.p.şi abuz în serviciu prev. de art. 297 C.p., ca urmare a sesizării venite la DGPMB – Secţia 26 Poliţie din partea mai multor cadre medicale din Spitalul Clinic de Urgenţă Sf. loan din Bucureşti cu privire la existenţa unui cadru organizatoric defectuos ce nu ar corespunde măsurilor privitoare la prevenirea sau combaterea bolilor infectocontagioase.
Urmare a plângerii înregistrate, procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 4 Bucureşti au dispus administrarea cu celeritate a probelor necesare lămuririi aspectelor sesizate.
Precizăm că activităţile procedurale efectuate în timpul urmăririi penale sunt reglementate de Codul de Procedură Penală şi au drept scop administrarea probatoriului cu respectarea drepturilor şi garanţiilor procesuale, precum şi a prezumţiei de nevinovăţie.”, arată un comunicat al Ministerului Public.